Nøsted

Med over 110 års erfaring er FRAM viden kjent som en ledende merkevare innen koblingselementer, kjetting og komponenter til løft, forankring, surring og trål.

FRAM ble utviklet i 1909 av Kjættingfabriken AS og har siden 2001 vært en del av Nøsted & AS. FRAM en av Europas ledende produsent og leverandør av kjetting og komponenter til løft, forankring, surring og trål. FRAM var den første i verden til å produsere Alloy kjetting, som vi i dag kjenner som grader 80 kjetting. FRAM har flere typer godkjente og type eksaminerte produkter av DNV innen løft og livbåt oppheng, samt produktsertifisert kjetting og komponenter av Aquastructures til forankring av oppdrettsanlegg. FRAM har et stort utvalg av produkter og spesialprodukter; jetting,koblingselementer,beslag, bolter/muttere, sammensatte kjettingredskaper, spesialløfteredskap, taljer, syrefast kjetting, surring- og sikringsutstyr, kabelarer, løftsurring og ståltau. Nøsted & AS produserer FRAM produkter ved fabrikken i Mandal samt i Lithauen. En stor del av produktene ferdigstilles ved avdelingen i Kragerø.

Kontakt oss

Produkter

Kjetting

Vi leverer allmenn kjetting i kort-, halvlang- og langlenket utgave, samt løftekjetting og komponenter til alle type former for løft og surring av last. Vi har også et bredt utvalg av lastesurringer og mykløft i polyester. For de virkelig tunge løftene syr vi Slingmax® løftestopper på kundens spesifikasjoner i våre lokaler i Kragerø.

Se Produktutvalg

Historie

Kjættingfabriken AS med merkenavnet FRAM ble etablert i 1909 av Oscar Wilhelm Spilhaug. Oscar, født 1879, var en meget begavet ung herremann. Etter studier i Tyskland hvor han avsluttet som skolens beste elev, dro han i 1903 fra Kristiania til New York for å søke arbeid i drømmenes land. Under sitt opphold i USA så han tilfeldigvis, en søndag i Pittsburgh, en del maskiner for kjettingproduksjon i fabrikkvinduene hos firmaet McKay. Allerede før Spilhaug forlot USA hadde han undersøkt mulighetene for kjettingproduksjon i Norge. “Et sted å være” var jo avgjørende, og sommeren 1908 reiste han sammen med sin far, rundt på Østlandet for å undersøke mulighetene for vannkraft. Firmaet ble stiftet på Magnor ved svenskegrensen 27. Januar 1909. Produksjonsmetoden som ble valgt var maskin smidning, “ildsveising”.

Spilhaug utviklet stadig nye og bedre produksjonsmetoder – med egne konstruksjoner og utvikling av et vesentlig bedre produksjonsutstyr for elektrisk sveiset kjetting kom også produksjonen av snøkjetting under navnet “FRAM” inn i bildet. Snøkjettingen ble en stor suksess. I 1930 årene fikk man også fart på eksporten, og Nord Amerika ble et viktig marked. Det var stor utenlandsk konkurranse i snøkjetting-markedet og det var nødvendig å holde høy kvalitet. Dessuten lå kostnadsnivået i Norge høyere enn i landene man konkurrerte mot, men en viss støtte fantes i kraftleveransene. Strømbehovet gjorde at Spilhaug begynte å se seg om etter et nytt produksjonssted hvor bedriften kunne bygge sitt eget kraftverk. Dermed var innledningen til kjøpet av Helle Bruk ved Kragerø i gang. Helle Bruk ble kjøpt i 1937 og i 1939 var anleggstiden over og produksjonen i Kragerø kunne starte. 9. april 1940 angrep Hitler og Tyskland Norge. Okkupasjonstiden som fulgte, skapte betydelige problemer for Norsk næringsliv, så også for Kjættingfabriken. Etter vanskelige tider under krigen fulgte år med ny oppgangstid, og stadig ny utvikling av metoder og utstyr. I 1958 døde Oscar Spilhaug, og Oscars sønn Helge overtok ledelsen i firmaet. Taljer, løkker og koblingslementer ble etter hvert en viktig del av produktsortimentet. På teknisk side ga året 1972 et meget viktig resultat idet “Fram Alloy Blue Chain” - Grade 80 – ble sendt ut i markedet. Kvaliteten tok over all produksjon av løfteredskaper og har betydd mye for denne delen av omsetningen. I 1973 overtok T.W. Spilhaug, som var en internasjonalt anerkjent maskinkonstruktør, som administrerende direktør. Etter at TW Spilhaug brått gikk bort i 1987 hadde firmaet flere ledelseskonstellasjoner i årene fram mot millennium. I 2001 ble Kjættingfabriken kjøpt opp av Nøsted Kjetting AS ved Alf-Arne Nøsted. Dermed ble Norges to lengst levende og mest innovative kjettingprodusenter forent, og en ny epoke startet.